Irodalmi estek

FEBRUÁR 24. péntek 16.00

"Arccal a földön a Huszadik Század"

Emlékműsor A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából

Előadják: Tallián Mariann és Lázár Balázs

A belépés ingyenes, de regisztráció szükséges: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Az est az úgynevezett  „füveskertiek”, az 1956-os forradalom előtt a kommunista rendszer által a váci börtönben fogva tartott költők börtönverseiből épül fel. A produkciót Rózsássy Barbara, József Attila-díjas költő szerkesztette.

A versszínház keretét Vörösmarty Mihály két verse adja, elemelve, egyetemessé téve ezáltal az előadás mondanivalóját, az ember szabadság iránti örök vágyát. Az est az úgynevezett  „füveskertiek”, az 1956-os forradalom előtt a kommunista rendszer által a váci börtönben fogva tartott költők börtönverseiből épül fel. A „füveskertiek” legismertebb tagjai Gérecz Attila, Tollas Tibor, Kárpáti Kamill, Szathmáry György, Béri Géza és Tóth Bálint. 1954-ben, a Nagy Imre-féle politikai vezetés jóvoltából, már szabadabban összeülhettek a váci börtönkápolna melletti füves tisztáson, innen az elnevezés: „füveskertiek”. Az egykori börtönlakók emlékezete szerint ebédidőben s munkavégzés után itt is, mint a recski munkatábor estjein, valódi irodalmi élet zajlott…

 


MÁRCIUS 11. szombat 16.00

"1848 hőseiről mesélnek" 

A Széphalom Könyvműhely kettős könyvbemutatója


 

MÁRCIUS 14. kedd 14.00

Petőfi Sándor: Az Apostol

 

Előadják: Borbély Sándor és Blazsovszky Ákos

Zene: Blazsovszky Ákos

 

"1972 őszén a győri Arrabona Amatőrszínház-ban 17 évesen, - szinte gyerekként - eljátszhattam Petőfi Sándor: Az Apostol című művében a főszerepet, Szilveszter szerepét. Meghatározó élménye volt akkori életemnek. Azt éreztem, „hogy én is egy sugár vagyok, amely segít a földet megérni.”

Mit tudunk elmesélni a mai kor emberének általa, hogyan tudjuk a színpadon élővé ezt a nem színpadra írt költeményt? Ezt kihívásnak éreztem! Segítségül hívtam fiatal színésztársam, Blazsovszky Ákost és belevágtunk.

Egy a 60-as évei elején járó értelmiségit, egy lázadó, de érzékeny, a műre fogékony 30-as fiatalembert látunk a színpadon, akik együtt fejtik meg Petőfi hajlíthatatlan etikai és erkölcsi tisztaságát, forradalmi lendületét, költői nagyságát felmutató művét! Reflektálnak a mai kor erkölcsi és politikai kérdéseire. Vitatkoznak, érvelnek egymással és közben a közönség, mint befogadó, és mint aktív résztvevő az előadás több pontján, megismerheti Petőfi Sándor ezen kevésbé ismert remekművét. 

45 év telt el és „be másnak látám e világot, mint egykor képzelém!”

Azóta is színészként élem életem és most, 2017-ben szeretném Önöknek újból átadni ezt a költeményt!"

Borbély Sándor

A belépés ingyenes, de regisztráció szükséges: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

test

  Fidelioport_hu_logo.png